Leveranciers zijn geen bank | PromZ

Leveranciers zijn geen bank

Onlangs kreeg ik de vraag van een leverancier of we in Magazine weer eens aandacht zouden willen besteden aan aanbestedingen/tenders/pitches. In veel van die aanbestedingen zou namelijk geëist worden dat voorraden aangelegd moeten worden op kosten van de leverancier Dit was voor betreffende leverancier reden om veel van dit soort aanbestedingen aan de kant te schuiven. Natuurlijk heb ik een rondje gebeld en wat blijkt? Inderdaad staat deze eis in veel aanbestedingen (ja, ook in sommige overheidsaanbestedingen).

Nu moeten eindklanten zich realiseren dat producten voor retail toch echt anders zijn dan promotionele producten. Promotionele producten zijn bedrukt met jullie logo en mochten ze niet worden afgenomen, dan kun je er als distributeur bijna niets anders mee dan vernietigen. Voorfinanciering van die producten zonder dat er enige vergoeding tegenover staat, is bedrijfseconomisch niet haalbaar. Een leverancier van promotionele producten en relatiegeschenken is immers geen bank. En opslag, fulfilment en verzending kost gewoon geld. Dus vragen of dit gratis kan (wat ook veelvuldig voorkomt), is vragen om genaaid te worden. Die kosten moeten immers ergens verhaald worden.

Daarnaast snap ik überhaupt niet de behoefte om voorraad te hebben, tenzij het gaat om custom-made producten. Standaard producten kunnen tegenwoordig bij de meeste suppliers supersnel en bedrukt geleverd worden. Zelfs als de verdeling in landen als Polen of Roemenië plaatsvindt. Natuurlijk begrijp ik dat sommige eindklanten willen dat hun leveranciers voorraad nemen van bijvoorbeeld onboarding pakketten voor nieuwe medewerkers. Dat is voor de meeste distributeurs dan ook geen enkel probleem, maar bedrukte producten in hoge aantallen op kosten van die leverancier is gekkenwerk. Bovendien is het ook vanuit duurzaamheidsoverwegingen niet aan te raden. Alle producten die uiteindelijk overblijven met een logo kunnen de verbrandingsoven in. En daar zit helemaal niemand op te wachten.

Om een lang verhaal kort te maken, denk aub goed na wat je eisen zijn in een aanbesteding, want de rek is er zo langzamerhand wel uit.