Ontwerpbureau maakt brandpreventie producten aantrekkelijk | PromZ
Ontwerpbureau maakt brandpreventie producten aantrekkelijk

Ontwerpbureau maakt brandpreventie producten aantrekkelijk

Het Nederlandse ontwerpbureau Naaais heeft een lijn blusdekens ontwikkeld die er totaal anders uitziet dan gebruikelijk is. Dat heeft een reden: mensen zijn niet snel geneigd een dreigend, signaalrood blusartikel in de keuken, naast de haard of in de slaapkamer te hangen. Terwijl met de enorme aanwas van elektronische apparatuur de kans op brand de afgelopen decennia flink is toegenomen. Opladers van laptops, tablets, telefoons en andere devices kunnen bij kortsluiting of oververhitting spontaan ontbranden. Dat vroeg om een andere strategie om mensen blusdekens in huis te laten nemen: de dekens aantrekkelijker maken.

Olav van Lede, bedenker en oprichter Naaais: “De aanleiding was een slaapkamerbrand bij kennissen, veroorzaakt door een oplader. We zagen ineens zelf de noodzaak van goede brandpreventie. We zijn gaan kijken: wat is er allemaal verkrijgbaar? En waarom hebben te weinig mensen blusdekens in huis? Het antwoord: blusdekens zien er niet aantrekkelijk uit in een stijlvol interieur. Daarom hebben we de ontwikkeling heel anders benaderd: maak er een stuk decoratie van die de ruimte mooier maakt. Vandaar dat we zeggen: de mooiste manier om veilig te blijven.”

Lousanne Schep, mede-oprichter Naaais: “Belangrijk was natuurlijk dat de blusdekens volledig goedgekeurd en gecertificeerd zijn, en dat zijn onze dekens dan ook. Ze voldoen aan de meest recente Europese normen en zijn groot genoeg om alles te blussen wat je dierbaar is. Ook duurzaamheid is voor ons belangrijk: we werken alleen met partners die BSCI, ISO 9001 en ISO 14001 gecertificeerd zijn; producenten die goed zijn voor hun personeel en aan alle eisen voldoen op het gebied van o.a. milieumanagement. Daarnaast zijn de hoezen van de dekens gemaakt van vegan leer en recyclebaar vinyl.”

De blusdekens zijn op dit moment verkrijgbaar in 8 verschillende designs. Naaais wil in de toekomst meer designproducten voor brandpreventie ontwikkelen en heeft als doel een mooiere en veiligere wereld te creëren. Voor meer info klik hier.