Niet alle bamboe is slecht | PromZ

Niet alle bamboe is slecht

Half februari heeft de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit de verkoop van producten gemaakt van bamboe en melamine, bedoeld voor het opslaan van voedsel per direct verboden. Dit betekent dat bijvoorbeeld koffiekoppen gemaakt van dit materiaal niet meer in de verkoop mogen. Oorzaak van deze verkoopstop is een Europese besluit naar aanleiding van een Duits onderzoek waaruit bleek dat bij een x-aantal graden vloeistof in zo’n product er een meer dan toegestane hoeveelheid formaldehyde kan vrijkomen.

Nu is het kromme dat de wetgeving Europees is, maar de handhaving nationaal bepaald is. Europa geeft aan dat een maatregel als een verkoopstop in principe een ‘uitfasering’ mag hebben van maximaal twee jaar. Dus zo ongeveer alle Europese lidstaten houden zich aan die twee jaar. Alleen Nederland is heiliger dan de Paus en voert die verkoopstop per direct in. Met alle gevolgen van dien voor zowel suppliers als distributeurs die deze producten op voorraad hebben of verkocht hebben.

‘Voedsel contact materialen producten’ van bamboe en melamine hebben in de totale range van bamboe producten niet een bijzonder groot aandeel. Terwijl het imago van bamboe wel om zeep geholpen wordt door dit soort acties van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Het zou een eerlijk verhaal zijn als de NVWA duidelijk maakt dat er honderden producten gemaakt van bamboe niet onder de verkoopstop vallen. Het blijft immers een mooi materiaal, waar prachtige producten van gemaakt kunnen worden.