Op de bres voor bonafide leveranciers | PromZ

Op de bres voor bonafide leveranciers

Onder de kop ‘Overspoeld’ pleitte Hans Biesheuvel, initiatiefnemer van ONL (Ondernemend Nederland) in zijn column in de Telegraaf van 8 februari jl. ervoor om producten in te kopen bij bonafide leveranciers.

Volgens PromZ heeft zijn pleidooi ook betrekking op de inkoop van promotionele producten. PromZ Magazine schrijft regelmatig over wet- en regelgeving die van toepassing is op promotionele producten, zeker ook op de producten die uit landen buiten de EU hier de markt opkomen. Die dienen een certificaat te hebben dat aantoont dat ze voldoen aan alle in de EU geldende wetgeving, die o.m. van toepassing is op lichamelijke veiligheid en het gebruik van grond- en kleurstoffen in het product. Producten dienen op deze en tal van andere facetten getest te worden, en al die testen behoren fabrikanten en (toe)leveranciers van de promotionele producten te laten uitvoeren door onafhankelijke testinstanties en ze moeten die testen ook bekostigen.
Is een promotioneel product bij een aanbieder dan ook véél goedkoper dan een vergelijkbaar product bij vele andere aanbieders, vraag u dan af hoe dat kan. Goedkoop is vaak duurkoop, en een eventuele recall als gevolg van een ondeugdelijk promotioneel product, is geen goede reclame voor uw onderneming.

Concurrentievervalsing

Biesheuvel schreef onder meer dat Nederland dagelijks wordt overspoeld door pakketjes uit het Verre Oosten. “Met een paar muisklikken online besteld en gratis thuisbezorgd vanaf de andere kant van de wereld. Via de post passeren pennen, usb-sticks, opladers en speelgoed ongecontroleerd onze grenzen. Belastingen en invoerheffingen worden niet betaald over deze pakketjes.” Biesheuvel spreekt in dit verband over concurrentievervalsing.
Hij schrijft in genoemde column ook: “Ook wordt er niet gekeken hoe de producten gemaakt zijn. Strenge producteisen en voorschriften worden niet gecontroleerd. Logisch dat een Nederlandse ondernemer hier niet tegenop kan.”
En voor ondernemer kunt u dus ook ‘bonafide leverancier van promotionele producten en relatiegeschenken’ invullen, vinden wij bij PromZ.