Rotterdamse jonge ondernemer timmert aan de weg in Afrika | PromZ

Rotterdamse jonge ondernemer timmert aan de weg in Afrika

Sam van Tol, oprichter van de Rotterdamse sociale onderneming Correctbook, verhuist 2 oktober 2021 voor vijf maanden naar Zuid-Afrika om zijn doel “schrijven toegankelijk maken voor iedereen” extra kracht bij te zetten. In Nederland zijn de herschrijfbare notitieboeken van Correctbook inmiddels aardig bekend geworden.

Tijdens zijn verblijf in Zuid-Afrika wil hij nieuwe commerciële afzetmarkten creëren en een lokale productielocatie opzetten. Dat wordt alweer de zesde productiefaciliteit van Correctbook op het Afrikaanse continent. Extra bijzonder aan deze reis is dat in Zuid-Afrika in 2014 ook deze droom van Sam is ontstaan!

Herschrijfbare notitieboeken

Eind 2014, hij was toen twintig jaar oud, startte hij de eenmanszaak Correctbook in Rotterdam. Hij wilde herschrijfbare notitieboeken produceren en verkopen om met een vast deel van de omzet hetzelfde type herbruikbaar schrijfmateriaal te doneren aan kinderen in Afrikaanse landen die door extreme armoede niet beschikten over schrijfmateriaal om te leren lezen.

Maar hoe kwam hij op dit idee? Afgelopen weekend deed Sam kort zijn verhaal bij Radio 5. Beluister het fragment hier.

             

Correctbook International

Anno 2021 is de eenmanszaak van toen uitgegroeid tot de holding Correctbook International B.V. met daaronder Correctbook Europe B.V. die de commerciële Nederlandse en Europese zaken regelt. Daar komt nu het nieuwe dochterbedrijf Correctbook Africa B.V. bij. Onder die vlag wil Sam naast het besteden van de donaties uit de verkoopomzet, het Correctbook schrijfmateriaal makkelijker beschikbaar maken in verschillende Afrikaanse landen. Dat wil hij bereiken door nieuwe markten te betreden zoals de NGO- en donoren-markt, maar ook de lokale commerciële markt. Daarnaast wil hij een lokaal en efficiënt distributiekanaal opzetten en een lokale productiefaciliteit.

Afrikaanse omstandigheden

“Onze schrijfmaterialen zijn bestand tegen de Afrikaanse omstandigheden. Ze gaan lang mee en worden in Afrika lokaal en duurzaam geproduceerd. Doordat de materialen zo lang mee gaan en wij zelfs in de meest afgelegen gebieden kunnen leveren, maken we het schrijfmateriaal heel concreet goedkoper voor de doelgroep en wordt schrijven echt toegankelijk gemaakt”, aldus Sam.