Kerstpakket of keuzecadeau | PromZ

Kerstpakket of keuzecadeau

Wat wordt het dit jaar: een kerstpakket of keuzecadeau? Of een mengvorm van die twee. Het hedendaagse kerstpakket is niet altijd uniform qua samenstelling en kan meer dan alleen producten bevatten. Het keuze cadeau kent vele varianten, van cadeaubon tot een kerstmarkt waar iedereen zelf zijn of haar kerstpakket kan samenstellen.

Kerstpakket blijft populair

Het ‘ouderwetse’ kerstpakket blijft in 2021 populair bij de meeste organisaties. Traditionele kerstpakketten zijn vooraf samengesteld op basis van een thema of beleving. Denk daarbij aan klassieke kerstpakketten gevuld met luxe artikelen en met een mooie en verfijnde uitstraling. Of een kerstpakket dat met kleur en verpakking de sfeer van Kerst en gemoedelijkheid oproept. Daarnaast zijn er verschillende trendy kerstpakketten samengesteld op basis van food trends zoals bijvoorbeeld Vitality, Street Food of Asian. Bovendien zijn er ook genoeg opties op het gebied van duurzaamheid of de recyclebare economie. Voor het onderstrepen van de kerstgedachte worden kerstpakketten samengesteld die uitnodigen om samen te koken, samen te eten en samen te zijn.

Incentive kerstpakket

Een bijzondere categorie is die van de incentive kerstpakketten. Dit zijn pakketten waarvan de inhoud prikkelt om bijvoorbeeld een reis te gaan maken. De pakketten bevatten bijvoorbeeld een mooie en kwalitatief hoogwaardige reistrolley of reistas en zijn verder gevuld met artikelen die goed passen bij thema’s zoals Zakenreis, Gouden Reis of Italië.

Kerstpakket op maat

Kerstpakketten op maat zijn steeds meer populair. In overleg met de leverancier kies je voor een thema dat aansluit bij de organisatie en waarbij de inhoud, de verpakking en de boodschap worden afgestemd op jouw organisatie. Dat kan online, of tijdens een persoonlijk gesprek met de leverancier. In opkomst is de kerstmarkt waar je bij diverse sfeervolle kraampjes zelf het kerstpakket kunt samenstellen.
Zoek je een kerstpakket dat aansluit bij de visie van je organisatie, vind je duurzaamheid belangrijk of wil je een andere specifieke boodschap meegeven, kies dan voor een pakket dat volledig op maat wordt samengesteld.

Keuzecadeau of cadeaubon?

Wil je aanhaken op de maatschappelijke hang naar individualiteit en meer keuzevrijheid? Kies dan voor een keuzecadeau of cadeaubon. Ook binnen deze categorie valt er veel te kiezen.
Cadeaukaarten zijn over het algemeen gebonden aan een winkel of website, waarbij de ontvanger uit het assortiment een keuze maakt. Voorbeelden daarvan zijn bonnen voor bijvoorbeeld een parfumerie of warenhuis.

Keuzecadeaus gaan een stap verder en bieden de ontvanger een uitgebreid en divers assortiment. Te denken valt aan wellness-arrangementen, dagtrips, maar bijvoorbeeld ook goede doelen. Voor avontuurlijk aangelegde medewerkers die van spanning houden zijn verschillende opties beschikbaar zoals abseilen, duiken en autoracen.

Kerstpakket of keuzecadeau?

Het klassieke kerstpakket is een prima keuze voor de traditionele eindejaarsattentie: het ontvangen van het kerstpakket hoort voor veel werknemers bij het kerstgevoel. Er is ruim een aanbod aan vooraf samengestelde pakketten en de levertijd is relatief kort. Heb je de keuze eenmaal gemaakt, dan heb je er verder geen omkijken meer naar.
Het nadeel van een standaard kerstpakket is dat er weinig ruimte is voor individualisering. Dat betekent dat het gekozen kerstpakket niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Het op maat samengestelde kerstpakket is dan een betere optie, maar kent een langere levertijd en is in de regel duurder.

Het keuzecadeau geeft de ontvanger de mogelijkheid om iets te kiezen uit het aanbod van de leverancier. Het voordeel daarvan is dat meer medewerkers tevreden zullen zijn met de eindejaarsattentie. Heb je eenmaal gekozen voor een leverancier met een geschikt aanbod, dan kunnen de ontvangers naar hartenlust gaan kijken en kiezen.
Het nadeel van een keuzecadeau is dat het als onpersoonlijk kan worden ervaren, zeker bij die werknemers die uitkijken naar het jaarlijkse kerstpakket.

Ken je organisatie

De belangrijkste tip: ken je organisatie! Hoe goed ken je het bedrijf waar je werkt? Ken je de visie en missie? Waar staat de organisatie voor? Welke waarden zijn belangrijk? Is er een trend of ontwikkeling die de organisatie wil onderstrepen?

Bekijk als dat kan de globale persoonskenmerken van het personeelsbestand om te bepalen of je een lijn kunt ontdekken. Bespreek met een aantal collega’s wat kenmerkend of typisch is voor jouw organisatie en wat in hun optiek een mooi kerstgeschenk kan zijn. Kies dan een optie die aansluit bij het karakter van het bedrijf.

Wil je de trends en ontwikkelingen in eindejaarsgeschenken van 2021 bespreken met ervaren leveranciers? Bezoek dan de speciale eindejaarsgeschenken straat tijdens PromZ.live 2021. En ontdek met welk eindejaarsgeschenk jij gaat scoren bij jouw relaties en personeel dit jaar!

Of neem een kijkje in de online ProductZFinder en ontdek de vele verschillende leveranciers van o.a. eindejaarsgeschenken.