PromZ Magazine 2-2015
2015 - nummer 2 - www.promz.nl 11 z v i ew Alle seinen op groen voor duurzaamheid 8 kwaliteit hoeft niet duur te zijn. De retailer besteedt veel tijd om uit te leggen dat verantwoord ondernemen ook voor een prijsvechter mogelijk is. Onder de noemer ‘eerlijk gemaakt’ laat Zeeman zien dat alle producten zijn geproduceerd met respect voor mens en milieu. In 2013 begon de keten ook al met de sta- tiegeldtas, om zo het gebruik van plastic terug te dringen. Het ‘aanvoelen van de tijdgeest’ is cruciaal in de huidige eco- nomie, volgens Borremans. “Hoe je het ook wendt of keert, er ontwikkelt zich een nieuwe generatie consumenten (jong én oud) die waarde hecht aan duurzaamheid en eerlijkheid.” Klanten lokken Acties zoals de moestuintjes lokten klanten naar de winkel, zei topman Dick Boer bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal van 2015. Consumenten konden sparen voor 20 verschil- lende soorten moestuinpotjes en zaadjes. Bij elke bestede 15 euro kregen ze zo’n potje. Er zijn in totaal ruim 44 miljoen potjes en ongeveer 350.000 moestuinbakken verkocht. “Deze aantallen zijn in lijn met onze verwachtingen,” zegt Aspeslagh. “De basis van het moestuintjesidee was dat het leuk is om kin- deren spelenderwijs te leren waar hun eten vandaan komt en hoeveel zorg en aandacht er nodig is bij het verbouwen van groente en kruiden,” vervolgt ze. “Vorig jaar brachten we dit onderwerp ook onder de aandacht tijdens de campagne ‘boerde- rijtje’, waarbij gespaard kon worden voor boerderijmini's. Tijdens die campagne konden klanten ook een kijkje nemen bij een van onze boeren of telers.” Engels voorbeeld Na de moestuintjesactie van Albert Heijn volgde op tv onder de Vara-vlag het programma Nederland Wordt Groen en eerder ook al het EO-programma Van Hollandse Bodem, een competitie tus- sen moestuinders. Producent Tuvalu haalde het idee uit Engeland, vertelt directeur-eigenaar Taco Zimmerman. Het programma heet daar The Big Allotment Challenge. Het was er de opvolger van een ander populair format, dat in Nederland bekend is geworden als Heel Holland Bakt. Al ruim een jaar voor de eerste uitzending van Van Hollandse Bodem was de casting en het filmen begonnen. De aandacht voor de moestuin past volgens Zimmerman bij een trend. “We gaan steeds bewuster nadenken over ons eten. De ultieme vorm daarvan is je eigen voedsel verbouwen.” Het was mooi dat Albert Heijn rond dezelfde tijd de Moestuintjesactie hield, maar volgens Zimmerman was dat puur toeval. “Ik denk dat Albert Heijn gewoon ook slim heeft ingespeeld op de trend.” Mengelmoes Ook concurrent Jumbo hint op biologisch en duurzaam. In de com- mercial Vergeten Groenten zien we de vader van het Jumbo-gezin verwoede pogingen doen om zelf groenten te telen. Leuk gepro- beerd, is de boodschap, maar uiteindelijk ga je voor je groenten en fruit naar Jumbo. Maar in de praktijk produceert een op de vijf Nederlanders zelf een deel van zijn dagelijks eten, stellen onderzoeksbureau Trendbox en Activate&co in het rapport Focus op 2015. Dat doen ze alleen of in een collectief, in een tuin, op een balkon of op een dak. Nog eens zo’n vier miljoen Nederlanders zouden graag zelf in een deel van hun eigen voedselbehoefte willen voorzien. ‘Achter al die inspanningen schuilt een mooie mengelmoestuin van gezondheidsbewustzijn, duurzaam/biologisch, opvoeding voor de kinderen, voedselzekerheid, actief bezig willen zijn, smaakperceptie, (tuin)verslaving, onthaasting en financiën’, aldus het rapport. Dat komt allemaal neer op het streven naar verbetering van de kwaliteit van leven. Nog een niveau hoger: zelfbevestiging. Merken kunnen daar op inspelen. Kokosgruis Er liggen nog genoeg kansen om je op dit vlak te onderscheiden, vindt De Bruin. “Je kunt je daar meer op profileren. Welk merk stelt zich nou echt heel groen op in zijn premium- en activatie- beleid? We hebben in onze Activatie Barometer ook promoties Beeld uit de Vergeten Groenten-commercial van Jumbo. Beeld uit de moestuintjes-commercial van AH.
RkJQdWJsaXNoZXIy NDcxNDY5