PromZ Magazine 1-2017

z 2017 - nummer 1 - www.promz.nl 39 v i ew 8 FOTO: Herbert Wiggerman Diamant heeft tot doel het marktaandeel in ieder geval stabiel te houden. Het merk verzet zich niet tegen de ontwikkelingen op het gebied van snacken, maar gaat mee met the flow en de heersende opvattingen, ofwel de trend die we nu zien naar gezond snacken. Als je snackt, doe het dan goed met de beste oliën en – verse of biologische – ingrediënten die je zelf klaar- maakt, als het even kan. Culinair snacken, zeg maar. Niet voor niets willen topkoks graag de pers halen met hun ‘haute friture’, denk aan het Frites Atelier van Sergio Herman en het Friet District van Niven Kunz. In deze trend past bijvoorbeeld ook dat echte boter aan een comeback bezig is. Wereldwijd kiezen consumen- ten weer meer voor boter. Ze verkiezen het in hun ogen meest natuurlijke product. Van der Burg: “Je ziet ook steeds meer restaurantjes opkomen die alleen hamburgers van het beste vlees serveren, of kijk in de supermarkt, waar steeds meer koekjes met de mooiste, pure chocola worden verkocht. Men associeert het met gezond, of in ieder geval gezonder. Wij vroegen Hokra met een voorstel te komen om op de 'vers' trend in te spelen en met een activatie het frituren met Diamant beter op de kaart te zetten.” Hokra ontwik- kelde een frietsnijder, een handzaam apparaatje om aardappelen in de vorm van frietjes te snijden. Hokra verzorgde ook de display. Leeuwis: “Zoals gezegd, mensen zijn steeds meer bezig met gezonder snacken. Verse friet is gezonder en lekkerder. Vandaar dat we gekozen hebben voor een frietsnijder, waarmee men dus zelf friet kan maken. De actie is opgezet ommeer aandacht op de winkelvloer te krijgen voor het merk Diamant. En omdat AH aan Diamant de mogelijkheid bood om tijdelijk op een opvallende plaats op het schap te staan.” Brandfit En met succes, aldus Van der Burg. De activatie is achteraf onder- zocht bij 425 consumenten. Eén op de tien respondenten wist de actie te herinneren. Ook scoorde de actie hoog op brandfit (passend bij het merk) en aantrekkelijkheid. In PromZ Magazine komen geregeld marketeers en communica- tie-experts aan het woord die stellen hoe belangrijk een origineel premium voor de supermarkt is. Het biedt onderscheidend ver- mogen voor de supermarkt. Dit is vaak een voorwaarde om een display in de winkel te mogen plaatsen. De supermarkten zijn dan vaak meer genegen om meer en vaker zogeheten second placementruimte te geven. Met een goede actie en een creatief, functioneel premium krijg je als merk vaak een goede schap- positie, vaak op de kopse kant van het schap. Dan val je extra op. Snijvlak In de verpakking van de frietsnijder zat een leaflet over hoe je zelf de lekkerste frietjes maakt en verse mayonaise. Op de ban- carella (koelschap) waar de Diamant was te vinden, stond een display met 40 frietsnijders. Consumenten konden het cadeau – het premium was gratis verkrijgbaar bij een 3 liter can Diamant – zelf uit de display pakken. Leeuwis: “We hebben overwogen om een churros maker als premium in te zetten, maar dat werd te kostbaar. Om de kosten te rechtvaardigen had de consument dan twee verpakkingen moeten aanschaffen, of bijbetalen. Maar we kozen voor een gratis premium, dus werd het uiteindelijk de frietsnijder.” Ze vertelt dat de frietsnijders zijn gemaakt in het Verre Oosten, en dat de samples vanwege het snijvlak niet ‘kant en klaar’ door de Madeleine van der Burg

RkJQdWJsaXNoZXIy NDcxNDY5