z 2022 - nummer 2 - www.promz.nl 47 Trends in koken en tafelen: slow, fun en duurzaam 9 wacht dat we dat vast gaan houden.” Wel gaat Heimans ervan uit dat de interesse voor koken en tafelen zal aanhouden, en dat deze groter blijft dan voor corona. Outdoor cooking is booming Vooral outdoor cooking was de afgelopen twee jaar booming en staat nog steeds in de belangstelling. De pizza-oven voor buiten en de kamado – een gesloten barbecue – zijn behoorlijke investeringen voor een consument. Heimans: “Als mensen daar eenmaal geld aan hebben uitgegeven, zijn ze ook geïnteresseerd in de attributen, zoals een kernthermometer om de temperatuur van het vlees te meten, of een gietijzeren pan die je in de kamado kunt zetten.” Een artikel dat het als relatiegeschenk goed doet, is volgens Heimans de Brick, een holle, vuurbestendige steen waarop je eenvoudig groente kunt stomen en vis en aardappels kunt bereiden. Duurzaamheid vertaalt zich volgens Heimans ook in de beweging dat mensen weer teruggaan naar pannen van gietijzer en van plaatstaal. “Pfas is het verboden woord, tegenwoordig. De gietijzeren pannen hebben geen behandeling nodig, want ze worden ingebrand met olie en ontwikkelen zo hun eigen anti-aanbaklaag.” Ook ziet hij meer aandacht voor bio-kunststoffen, zoals opscheplepels, spatels en snijplanken van het merk Orthex. Die hebben een CO2-voetafdruk die tot 80 procent lager is dan conventionele kunststof keukenhulpjes. “Veel van dit soort ontwikkelingen komen uit Scandinavië; daar zijn ze op dit gebied al heel ver in. Een merk als Orthex heeft de oprechte focus om in 2030 volledig CO2-neutraal te zijn.” Innovatie BergHOFF is een Belgisch bedrijf, actief in zestig landen. Het merk ontwikkelt eigen producten voor in de keuken en op tafel, binnen en buiten. “We proberen in elk product een eigen design en een innovatie door te voeren”, vertelt commercial director Rabin Houben van BergHOFF Benelux. “Ik zeg altijd: een pot is een pot, een mes is een mes…, breng daar maar eens innovatie in. Maar ik sta steeds weer verbaasd van de vernieuwingen die onze mensen weten te bedenken. Daar winnen we elk jaar prijzen voor.” Waar komen die innovaties vandaan? “Dat is een kwestie van voortdurend ogen en oren openhouden. We kijken naar wat er in andere werelden gebeurt, zoals mode en wonen.” Een voorbeeld: BergHOFF heeft potten en pannen ontwikkeld waarbij de waterdamp naar beneden wordt geduwd. De reden: in steeds meer kookplaten wordt de afzuiging geïntegreerd. De afzuigkamp verdwijnt uit beeld. Vandaar dat de waterdamp naar onderen moet gaan. Een belangrijke trend van de afgelopen twee jaar is volgens Houben dat mensen meer tijd nemen om zelf eten te maken – niet alleen avondeten, maar ook het ontbijt, de lunch, het vieruurhapje. “Mensen moesten thuiswerken en hun eigen boterham maken. Dan wil je wel eens iets anders. Dat heeft ook gezorgd voor meer aandacht voor gezond en ecologisch verantwoord eten.” Kookprogramma’s zullen volgens Houben ook alleen maar populairder worden. “Ik verwacht dat het aanbod steeds gespecialiseerder zal worden, met specifieke kanalen en platforms met programma’s over vis of over veganistisch eten. We geven zelf ook veel informatie in video’s. Daarin staan we stil bij vragen als: welke groenten horen bij welk seizoen?” BergHOFF werkt ook samen met sterrenchefs die live-events verzorgen. Koken en tafelen lopen door elkaar Het sociale aspect, het samenzijn met familie en vrienden, is meer een rol gaan spelen – koken en tafelen lopen daarbij door elkaar. Op dat vlak is er in de afgelopen decennia sowieso veel gebeurd, benadrukt Houben. “Mijn grootmoeder stond eigenlijk altijd in de keuken. De woonkamer, daar kwam ze bijna niet. Mijn moeder mengde zich al meer onder de gasten. Maar tegenwoordig is de woonkamer ook de keuken, en soms zelfs de plek waar het bureau staat. Dat hoor ik ook in mijn contacten met meubelwinkels. De doorsnee eetkamer wordt nauwelijks meer verkocht.” Slow cooking neemt volgens Houben ook een vlucht. “Iets meer tijd nemen is het devies.” Die bewustwording over hoe we met onze planeet omgaan is goed merkbaar, stelt Houben. “Door een pandemie en door een oorlog die ook het Westen raakt is die beweging actueler dan ooit.”
RkJQdWJsaXNoZXIy NDcxNDY5