PROMZ MAGAZINE 03-2023

2023 NUMMER 6 - WWW.PROMZ.NL 65 Ben jij er al druk mee bezig? Ik heb het over de nieuwe regelgeving rondom Single Use Plastic. Vanaf 1 januari is het niet meer toegestaan om eten en drinken op locatie te serveren in plastic wegwerpbekers en verpakkingen. HI THERE! Dat betekent dus ook op kantoor, in de (bedrijfs)kantine en op jouw evenement. Voor eten en drinken ‘to go’ moet je nu al wat extra’s betalen of een herbruikbare optie aanbieden. Grote veranderingen, met hopelijk een groot effect. Hoe zit dat eigenlijk in Australië? Is er wetgeving rondom plastic wegwerpproducten, en wat merk je daarvan in de praktijk? En hebben ze hier misschien nog creatieve manieren om het Single Use Plastic probleem aan te pakken? De ban op Single Use Plastics De wetgeving in Australië zit net wat anders in elkaar dan in Nederland. Dat komt doordat de deelstaten en territoria elk eigen regels hebben. Er ontbreekt een landelijk beleid. Op dit moment zijn in zes van de acht deelstaten diverse plastic producten verboden, zoals rietjes, roerstaafjes, bestek en lichtgewicht plastic tasjes. Over overige single use producten, zoals koffiebekers, is nog niet overal duidelijkheid. In Zuid Australië en West Australië worden deze wegwerpbekers vanaf 2024 verboden. De overige staten en territoria hebben nog geen concrete plannen voor een verbod. Koffie to go Dat er iets moet gebeuren, laten de cijfers zien. Neem de koffiebekers: jaarlijks belanden er in Australië ongeveer 1,8 miljard wegwerpbekers bij het afval. Het is hier heel normaal om een koffie to go te nemen. Koffie op, dan gooi je je beker weg. Het afval wordt in de prullenbakken gescheiden; er zijn afvalbakken voor items die gerecycled kunnen worden en overig afval. Helaas is niet altijd even duidelijk wat in welke bak moet, waardoor ik me afvraag in hoeverre recycling op deze manier werkt. GESCHREVEN DOOR Cynthia de Groot COLUMN Creatieve oplossingen Gelukkig worden steeds meer Australiërs zich bewust van de wegwerpcultuur en nemen ze hun eigen koffiebeker mee. Zelf heb ik een siliconen koffiebeker gekocht die je kunt opvouwen: ideaal voor in de tas. De drie meest creatieve initiatieven die ik ben tegengekomen, licht ik graag voor je uit: Eetbare koffiebeker Een koffiebeker die je niet kan hergebruiken, maar ook niet op de afvalberg verdwijnt. Deze koffiebeker eet je namelijk op. Het is gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals havermout, granen en water en sterk genoeg om warme dranken in te serveren. Mocht de koffiebeker toch in het afval belanden, dan is het volledig biologisch afbreekbaar. Herbruikbare deksel van Lydy Om van je beker een herbruikbare to go beker te maken, is de Lydy deksel ontworpen. Een siliconen deksel met twee ringen aan de binnenkant, waardoor de deksel op bijna elke beker past. Om ervoor te zorgen dat je niet met een vieze deksel in je tas loopt, krijg je er een passend hoesje bij. Inruilen met de Huskee Swap Het beker-inruilsysteem van Huskee Swap is ideaal voor bijvoorbeeld een campus met horecagelegenheden. Men koopt een beker en geeft deze af bij het café. Het café serveert vervolgens de bestelling in een schone beker en geeft deze mee. De gebruikte beker wordt afgewassen en vervolgens voor andere bestellingen gebruikt. De deksel die bij de beker hoort is persoonlijk en hou je bij je. Een keer je beker vergeten? Dan is het mogelijk om met de speciale Huskee app een beker te lenen. Hoe je het ook aanpakt: herbruikbaar is de nieuwe norm. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat die plastic afvalbult zo klein mogelijk wordt!

RkJQdWJsaXNoZXIy NDcxNDY5