14 CHE DONA LUCE AMBACHT Handmatig produceren van premium dranken op Italiaanse wijze PRODUCTEN Limoncello en Limonzero 0.0%. MAKERS Harrie Vet en Nick van den Nieuwenhof VERHAAL Tijdens een gezellig etentje, onder het genot van een heerlijke limoncello, kwamen Harrie en Nick op het idee om deze ‘hemelse drank’ zelf te gaan maken. Zes maanden later ontmoette Harrie tijdens zijn vakantie in Florence twee oudere dames uit Zweden die al jaren in Italië woonden en hun eigen limoncello brouwden. Aan het eind van de avond kreeg hij hun originele Italiaanse limoncello recept cadeau. Met een auto vol citroenen en alcohol vertrok hij naar Nederland. In 2023 won Che Dona Luce de prijs voor beste limoncello ter wereld. De Limonzero 0.0% wordt geproduceerd in samenwerking met Zorglandgoed ’t Huisven in Heeze. CONTACT info@chedonaluce.nl WWW.CHEDONALUCE.NL POTVERDORIE! AMBACHT Het maken van jam en chutney PRODUCTEN Jam in de smaken framboosmunt, pruimgember, braamlaurier, kersrozemarijn, aardbeidragon en uienchutney. MAKER Charlotte Heine VERHAAL Een paar keer per jaar gaat Charlotte langs bij een aantal vaste telers in Nederland. Daar ziet ze hoe er gesnoeid wordt, hoeveel werk het vergt en wat er allemaal mis kan gaan voordat het fruit geoogst kan worden. Charlotte: “Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk van eigen bodem eten. Dat is niet alleen beter voor de telers, maar ook voor ons. Door het fruit te plukken op het moment dat het rijp is, wordt de smaak veel beter. Charlotte koopt het ‘lelijke deel’ van de oogst en betaalt daar een goede prijs voor. De eerste vier jaar deed Charlotte de productie zelf, ook alle receptuur is van haar hand. Inmiddels werkt ze samen met een andere ambachtelijke producent. Dit geeft haar meer tijd voor haar missie. Goedgevulde potten met de lekkerste smaak, dat is waar Potverdorie! voor staat. CONTACT info@potverdorie.nl WWW.POTVERDORIE.NL THE HOLY SPIRITUS AMBACHT brouwen en destilleren PRODUCTEN Cider, mede (honingwijn), likorettes (likeur onder 15%), kruidenwijn, sangria, likeur, jenever, gin, wodka, calvados, Zeeuws Straf Pérke en Honey Love. Daarnaast produceren de makers dranken voor derden. MAKERS Tom Genbrugge en Goderic Van den Brande VERHAAL Tom en Goderic begonnen cider te brouwen, met fruit uit eigen tuin, voor eigen gebruik en om weg te geven aan familie en vrienden. Via via kwamen de flessen terecht bij brouwers, die steeds grotere bestellingen plaatsten. Om hun duurzame ‘brouwersdromen’ te kunnen realiseren namen ze hun intrek in de voormalige kerk van Hulst. Goderic: “We werken CO2-neutraal en gebruiken lokaal fruit dat de teler moeilijk kwijtraakt of zelfs moet vernietigen. Onze belangrijkste eis is dat het fruit goed rijp is en vol suikers zit. Middels pulpvergisting halen we twee eindproducten uit één fruit. We vermalen het fruit tot pulp dat vervolgens wordt vergist. Na enkele weken zie je dat pulp en sap zich scheiden. Van het vergiste sap maken we fruitwijn, zoals cider. Het vergiste pulp distilleren we tot eau de vie (levenswater) van rond de 70% alcohol. Dit laten we rusten op eiken vaten, zodat bijvoorbeeld van Zeeuwse appels een heerlijke calvados ontstaat. Ook verwerken we ‘vervallen’ bier van zeventien lokale bierbrouwers tot eau de vie de bière. Van het witbier van brouwerij Vermeersen, gemaakt van vergeten graansoorten, maken we bijvoorbeeld gin, waar we lokale honing, zeekraal en hulst uit eigen tuin aan toevoegen.” CONTACT info@theholyspiritus.com WWW.THEHOLYSPIRITUS.COM FOTOCREDIT: HEINRICH STUDIO
RkJQdWJsaXNoZXIy NDcxNDY5