PromZ Magazine 3-2013

z 2013 - nummer 3 - www.promz.nl 13 Het geschenk als smeerolie van het bedrijfsleven ana l ys e 9 (advertentie) En wat gebeurt er als ze die waardering niet krijgen? “Onderzoekers van Harvard hebben aangetoond dat mensen vooral gemotiveerd worden als de werkgever laat zien dat ze ertoe doen, dat wat zij hebben gedaan heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de organisatie. Als je daar de nadruk op zou leggen, ben je al een heel eind verder. Als je keer op keer laat zien dat je het niet serieus neemt en dat je niet kijkt naar de behoefte van je mensen, werkt dat door in de manier waarop ze zich opstellen. Het is de bekende druppel die de emmer doet overlopen.” Medewerkers zullen zich dan ook economischer opstellen en den- ken: ‘Ik ga stipt om vijf uur naar huis.’ Ander voorbeeld, bij een bedrijfsuitje: ‘Ik wil wel meegaan, maar volledig in de baas z’n tijd en betaald.’ Of als iemand gevraagd wordt om een cursus te volgen: ‘Dan moet er eerst iets van m’n bordje af.’ Toch zullen bedrijven die door moeilijke tijden gaan misschien willen bezuinigen op cadeaus. “Ook in een slecht jaar kun je mensen waarderen; een cadeau hoeft niet duur te zijn. Wie zijn personeel steeds een eindejaars- geschenk heeft gegeven, schept ook verwachtingen. Dan gaan mensen er min of meer van uit dat ze de volgende keer weer iets krijgen.” De crisis is dus geen excuus? “Het is een onzin-argument. Iedereen begrijpt dat er wat moet gebeuren als het bedrijf minder presteert. Mensen willen daar ook best hun steentje aan bijdragen. De sociale realiteit is dat we mensen voor ons moeten winnen. Dat doe je door juist in een moeilijke periode te laten blijken dat hun werk er echt toe doet.” U loopt te hoop tegen ingesleten patronen en gewoontes in het zakelijk verkeer. Wat zegt u tegen organisaties die tegenwerpen dat ze altijd al zo hebben gefunctioneerd? “Er ligt een enorme kans om onderscheidend vermogen te creëren. Ik wil graag van een bedrijf weten wat hun ambitie is. Dat kan cold hard cash zijn en een hoge roi behalen. Maar mijn vraag is: waar zou jij als speler in de markt nou heel blij van worden, en ga dan vanuit die ambitie bedenken: hoe zou ik mijn klanten en mijn medewerkers behandelen? Wat moet ik dan aanbieden? Veel ondernemingen voelen zich prettig bij een businessmodel en verwijzen naar de miljoenenomzet in hun branche. Maar de vraag is dan: hadden dat niet miljarden kunnen zijn?” Wie is Henry Robben Henry Robben (1960) is hoogleraar marketing aan Nyenrode Business Universiteit. Hij deed onderzoek op het gebied van strategische marketing, innovatiemanagement en product- ontwikkeling. Al zeer vroeg in zijn carrière, na zijn afstuderen aan Tilburg University in 1985, deed hij experimenten waarin hij het economisch gedrag van individuen onderzocht, onder meer op het gebied van het schenken en ontvangen van cadeaus. Robben is zeer geïnteresseerd in de effectiviteit van marketingcommunicatie – de geefcultuur maakt hier onder- deel van uit. Publicaties van zijn hand verschenen in the International Journal of Research in Marketing, the Journal of Product Innovation Management, the Journal of Strategic Marketing, and R&D Management. Robben is ook co-auteur van verschillende boeken, waaron- der Visionaire Marketing, Strategisch denken in marketing, Marketingmanagement: De Essentie (met onder anderen Philip Kotler), en Marketing Strategy and Organisation. Daarnaast treedt hij geregeld op als spreker op congressen, en adviseert hij ondernemingen. De crisis is een onzin-argument

RkJQdWJsaXNoZXIy NDcxNDY5