Duurzame zaklampmaker Waka Waka failliet | PromZ

Duurzame zaklampmaker Waka Waka failliet

De rechtbank Noord Holland heeft het Haarlemse bedrijf Waka Waka op 12 juni failliet verklaard. De op zonne-energie draaiende zaklampen en opladers werden onder meer gebruikt als relatiegeschenk. Ook vonden ze hun weg naar de kerstpakketten- en eindejaarsgeschenkenmarkt. Een deel van de winst ging naar mensen in noodsituaties.

Onverwacht

Het was al langer bekend dat Waka Waka geen winst maakte, maar toch komt het faillissement onverwacht. In april van dit jaar meldde ondernemer Maurits Groen dat het bedrijf met nieuwe certificaten op mkb-beurs NPEX een bedrag van 2,5 miljoen euro wilde ophalen. Hiermee moest de omzet in 2020 verdrievoudigden naar 14,5 miljoen. Er bleek echter onder beleggers onvoldoende animo voor Waka Waka-certificaten. “Omdat er ook geen geld was om een akkoord met de schuldeisers te bereiken, hebben we faillissement moeten aanvragen”, aldus medeoprichter Camille van Gestel.

Doorstart

Van Gestel en Groen hopen op een doorstart. Daarover zijn zij nu in onderhandeling met de curator. In het verleden heeft Waka Waka geld opgehaald met meerdere crowdfundingscampagnes. De succesvolste campagne heeft de onderneming 1,1 miljoen euro opgeleverd. Het bedrijf stond in 2015 op nummer één van de Duurzame 100 van dagblad Trouw.

Bron: nu.nl