Gumshoes moeten Amsterdam schoon houden | PromZ
Gumshoes moeten Amsterdam schoon houden

Gumshoes moeten Amsterdam schoon houden

Over het beïnvloeden en veranderen van gedrag gesproken: Amsterdam Metropolitan Area heeft Gumshoes gelanceerd, sneakers waarvan de zolen zijn gemaakt van kauwgom van de straten van Amsterdam.

Hiermee wil de gemeente Haarlemmermeer (onderdeel van Amsterdam Metropolitan Area) een statement maken om mensen, naast het dragen van deze unieke schoen, bewust te maken van het probleem waar Amsterdam al jaren mee kampt. Jaarlijks eindigt namelijk zo’n 1.5 miljoen kilo kauwgom op straat.
Buiten het feit dat kauwgom op straat niet erg esthetisch is, ondervinden dieren er ook last van. Daarnaast duurt het wel 20-25 jaar voordat kauwgom volledig vergaan is. Het verwijderen kost gemeenten miljoenen euro’s. Om dit tij te keren werd gedacht in de mogelijkheden van kauwgom. Het blijkt erg geschikt materiaal te zijn om een nieuw soort rubber van te maken.

Mark achterlaten

Communicatiebureau Publicis One initieerde een samenwerking met gespecialiseerd bedrijf Gum-Tec en het Amsterdamse merk Explicit Wear om een unieke sneaker te ontwikkelen die de kaart van Amsterdam op de zool heeft. In plaats van kauwgom kunnen Amsterdammers nu met hun voetafdruk een ‘mark’ achterlaten. Op deze manier zijn de straten van Amsterdam schoner en worden mensen aan het denken gezet.

De sneakers zijn eind juni als eerste te koop bij Hudson’s Bay Amsterdam en online op www.gumshoe.amsterdam.