Ook in Spanje met kerstmis kerstmanden of kerstpakketten cadeau
spanje-kerstpakketten

Ook in Spanje doen ze aan kerstpakketten

Dachten we dat het geven van kerstpakketten typisch Hollands is, lezen we dat in Spanje met kerstmis ook kerstmanden of kerstpakketten cadeau worden gedaan. Veel werkgevers geven rond de kerst als beloning of teken van dankbaarheid een pakket met daarin typisch Spaanse producten aan hun werknemers en zakenrelaties.

Na enkele moeilijke jaren vanwege de crisis zijn de “cestas de navidad” weer in opkomst. Maar 42% van de ondervraagden heeft bij een recent onderzoek van Deloitte aangegeven dat ze liever iets anders van hun bazen ontvangen dan de typische kerstmand. Deze respondenten zien liever een cadeau als een reisje of weekendje weg, een extra bonus of bonnen voor ‘belevenissen’.  Maar vanwege de concurrentie met de traditionele kerstmand of kerstpakket hebben ze nog niet als hét alternatief kunnen dienen voor veel werkgevers. De meerderheid van de Spanjaarden wil niet dat het kerstpakket vervangen wordt door iets anders.

Cava en turron

Een typische kerstmand in Spanje bevat meestal een Spaanse ham. Daarnaast zijn er altijd een of twee flessen wijn, cava, turron (een soort van nougat) en diverse andere zoetigheden zoals chocolade, koekjes, bonbons, marsepein etc. Naast de Spaanse ham kan er ook een morcilla of fuet worst in het pakket zitten en diverse andere hartige lekkernijen.
(bron: SpanjeVandaag)