Strengere maatregelen tegen telemarketeers | PromZ

Strengere maatregelen tegen telemarketeers

Staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) neemt een aantal extra maatregelen om malafide telefonische verkooppraktijken aan banden te leggen. Dat schreef hij zeer recent in een brief aan de Tweede Kamer, aldus een bericht in Trouw.’ Aanleiding voor de maatregelen zijn vragen en moties van de Tweede Kamer over onder meer het telecombedrijf Pretium, meldt Trouw. Pretium werd in maart beboet vanwege de telefonische verkoopmethoden die het hanteerde.

Naming en shaming
De bewindsman wil hogere boetes kunnen opleggen, en het daarnaast mogelijk maken dat bedrijven, die de regels blijven overtreden, ook verplicht kunnen worden de contracten schriftelijk af te handelen en niet mondeling, zoals het geval is bij telefonische verkoop. Ook denkt Heemskerk aan ‘naming en shaming’. Als de naam van het bedrijf openbaar kan worden gemaakt is niet alleen de consument direct ingelicht over de overtredingen, ook wordt er een helder signaal afgegeven aan de branche.

Vanaf oktober worden alle telemarketingbedrijven verder verplicht het zogeheten bel-me-niet-register te raadplegen voordat ze gaan bellen. Consumenten die niet willen worden gebeld, kunnen dat doorgeven aan het register. Bedrijven die de database niet raadplegen, kunnen vanaf die datum boetes tot 450 duizend euro tegemoet zien.