Vakbeurzen vallen niet onder verbod vergunningsplichtige evenementen | PromZ
Vakbeurzen vallen niet onder verbod vergunningsplichtige evenementen

Vakbeurzen vallen niet onder verbod vergunningsplichtige evenementen

Minister-president Rutte heeft gisteren tijdens de persconferentie bekend gemaakt dat alle vergunningsplichtige evenementen verboden zijn tot 1 september. Als voorbeelden noemde hij o.a. Pinkpop en de Zwarte Cross. Het zou echter fijn geweest zijn als hij direct had duidelijk gemaakt dat o.a. congressen en (vak)beurzen daar dus niet onder vallen.

Zowel exposanten als bezoekers zouden kunnen denken dat vakbeurzen hier onder vallen, terwijl dat absoluut niet waar is. Op 20 mei krijgen we waarschijnlijk meer te horen over de eisen die gaan gelden voor zakelijke evenementen als beurzen en congressen, zodat er nog voldoende tijd is om daar op in te spelen. Bij dit type evenementen is het goed mogelijk om bezoekersstromen te reguleren en hygiëne te handhaven.

Nu Nederland stukje bij beetje weer ‘open’ mag, is eenduidige communicatie van zeer groot belang. We vinden het dan ook jammer dat de overheid niet duidelijker communiceert. Op de site van de Rijksoverheid staat:

Evenementen vormen helaas een risico op te snelle en te brede verspreiding van het virus. Het huidige verbod op evenementen met vergunnings- en meldplicht wordt verlengd tot 1 september.

Tijdens de persconferentie op 20 mei zal o.a. bekend worden gemaakt of het mogelijk is om bijvoorbeeld (beperkt) bezoek aan de horeca (bijvoorbeeld restaurants) weer mogelijk te maken. Het zou fijn zijn als dan ook bekend wordt wat dan mogelijk is voor zakelijke evenementen als vakbeurzen, congressen en andere zakelijke events, die dus NIET onder de vergunningsplichtige evenementen vallen.

Als organisator van vakbeurzen als De Leveranciersdagen en PromZ.live zijn we aan het onderzoeken wat we zelf kunnen doen om de risico’s zo klein mogelijk te maken. Zo zijn we bijvoorbeeld in overleg met de locaties over de mogelijkheden van een scanportal die bezoekers met koortsverschijnselen kan detecteren.