Amsterdam bestelt partij oranje ballonnen af | PromZ

Amsterdam bestelt partij oranje ballonnen af

De gemeente Amsterdam heeft het plan afgeblazen om 150.000 oranje ballonnen na de koningsvaart op 30 april op te laten. De ballonnen waren al wel besteld.

 

Woordvoerder van de burgemeester Bartho de Boer laat aan Het Parool weten dat de gemeente met de leveranciers in overleg is over de kosten van het annuleren van de bestelling. “We hebben hier geen container met ballonnen staan, zo ver was de bestelling nog niet.”

 

Financieel dingetje

Na kritiek van natuur- en milieuorganisaties heeft burgemeester Van der Laan besloten om het oplaten van de ballonnen niet door te laten gaan. De grote hoeveelheid ballonnen zou schadelijk zijn voor de flora en fauna in en om de stad. Zo’n duizend mailtjes ontving Van der Laan hierover, zei hij tegen AT5. “En aangezien we een feest organiseren en geen controverse, heb ik besloten de ballonnen te schrappen. Ze zijn al wel besteld, dus dat wordt wel een klein financieel dingetje.”

 

Milieuorganisaties

De gemeente had al wel rekening gehouden met de argumenten van milieuorganisaties bij de aanschaf: de 150.000 beoogde ballonnen hadden geen lintjes of strikjes waar vogels zich in zouden kunnen verslikken. Ook was voor volledig biologisch afbreekbare ballonnen gekozen, vertelt woordvoerder De Boer. “Veel milieuvriendelijker krijg je ze niet.”