Bamboe als grondstof voor voedselcontactmaterialen (Food Contact Materials - FCM) taboe | PromZ
Bamboe als grondstof voor voedselcontactmaterialen (Food Contact Materials - FCM) taboe

Bamboe als grondstof voor voedselcontactmaterialen (Food Contact Materials – FCM) taboe

De NVWA heeft recentelijk het advies gekregen van BuRO om ‘voedselcontactmaterialen’ van bamboe en melamine van de markt te weren. Eigenlijk zijn het melamine producten met bamboestof als een vulmiddel.

Tevens adviseerde BuRo de minister voor Medische Zorg en Sport de consument hierover te informeren. Een kleine zoekopdracht in onze eigen ProductZ Finder leverde behoorlijk wat hits op van producten die van bamboe zijn vervaardigd en die in aanraking komen met voedsel. Koffiebekers (natuurlijk groen, eco of geef er een duurzaam label aan) voeren de boventoon.

De NVWA vooral valt over het vrijkomen van meer dan de toegestane hoeveelheid formaldehyde bij een temperatuur boven de 70 graden celsius, in combinatie met bepaalde soorten eten. Dit wordt veroorzaakt door de melamine (een hard plasticsoort) waar het bamboe(stof) doorheen gemengd is. In een lijst, waarop materialen staan, die gebruikt mogen worden bij de vervaardiging van voedselcontactmaterialen komt bamboe niet voor. Ofwel, bamboe had nooit gebruikt mogen worden als materiaal voor voedselcontact. Houtstof staat wel op deze zogenaamde “Union” lijst ** maar is wel omstreden.

Het vervelende is dat er ook bamboeproducten zijn waarin helemaal geen melamine voorkomt. Of waar het helemaal geen contact heeft met eten, zoals de buitenkant van een drinkfles. Daar speelt het mogelijk vrijkomen van formaldehyde geen rol. De consument zal dat verschil echter moeilijk zien en de kans is dan ook groot dat al deze producten in de ban gedaan worden om eventuele vervelende vragen en problemen te voorkomen. Het zou echter jammer, omdat bamboe een mooie grondstof is voor heel veel promotionele producten die nooit in aanraking zullen komen met voedsel (van powerbanks tot USB-sticks).  Ofwel, plaats bamboe producten zeker niet automatisch op de zwarte lijst.

PS: wist u dat producenten van voedselcontactmaterialen sinds 2006 verplicht een kwaliteitssysteem moeten hebben dat voldoet aan de principes van Good Manufacturing Practice (GMP)? Meer over dit en de EU wet- en regelgeving rondom voedselcontactmaterialen vindt u op
ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety/food_contact_materials/legislation_en

** link naar de Union list met 1072 goedgekeurde stoffen waaruit je MOET kiezen als je kunststof voedselcontactmaterialen maakt
www.echa.europa.eu/nl/plastic-material-food-contact