Brussel wil plastic afval terugdringen | PromZ
Brussel wil plastic afval terugdringen

Brussel wil plastic afval terugdringen

Vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, heeft wetsvoorstellen gepresenteerd die de ophoping van plastic afval in de oceanen moet tegengaan. Als de voorstellen worden aangenomen, zullen ze ook van invloed kunnen zijn op de sector van promotionele producten.

Plastic wegwerpvoorwerpen (zoals wattenstaafjes, rietjes, ballonnenstokjes, roerstaafjes) waarvoor duurzame en betaalbare alternatieven zijn, moeten worden verboden, vindt de Europese Commissie.

Strand

Het dagelijks EU-bestuur focust op de tien plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik die het meest op het strand worden gevonden. Die zijn goed voor 70 procent van zwerfvuil in zee. Doel is een halvering in 2030.
Het gebruik van plastic drinkbekers, voedselbakjes, chipszakjes, snoepwikkels en maaltijdverpakkingen en dergelijke moet worden teruggedrongen door fabrikanten mee te laten betalen aan het opruimen ervan, aldus Brussel. De industrie wordt gestimuleerd minder vervuilende alternatieven te ontwikkelen. Ook komen er bewustwordingscampagnes.
Brussel stelde in januari al als doel dat alle plastic verpakkingen in de EU in 2030 recyclebaar of herbruikbaar moeten zijn en overweegt nog of er een EU-belasting op plastic moet komen.