Correctbook ondersteunt duurzame tegenbeweging Black Friday | PromZ
Correctbook ondersteunt duurzame tegenbeweging Black Friday

Correctbook ondersteunt duurzame tegenbeweging Black Friday

Het is geen geheim dat we hier op de redactie van PromZ Vak groot tegenstander zijn van Black Friday en Cyber Monday. In het voorwoord van de nieuwe PromZ Magazine zal Peter van Gestel hier uitgebreid op ingaan. Om kort door de bocht te gaan: hij betoogt dat Black Friday tegenwoordig geen  winkel- of merktrouw bevordert en dat consumenten zich eigenlijk genaaid voelen. Geheel onderbelicht in zijn stuk is de ‘milieu’ component van Black Friday. Een aantal bedrijven, waaronder Correctbook, Dille en Kamille, Maium en Ikea keren zich tegen Black Friday en roepen op te consuminderen, vanuit een duurzaamheidsgedachte.

Consuminderen: minder kopen, minder productie

De uit Amerika overgewaaide actie moedigt ook in Nederland mensen aan om te kopen. Sam van Tol, oprichter van Correctbook, vindt dat kwalijk: “Het wekt het idee dat alsmaar blijven kopen iets positiefs en innovatiefs is. Dat is het niet. Alles wat je koopt wordt ook eerst gemaakt en dat kost grondstoffen, water en energie. Op grote schaal is dat een enorme klap voor het klimaat. Ik zou op zo’n dag als vandaag juist zeggen: probeer géén onnodige aankopen te doen.” Zijn uitwisbare notitieboekjes zijn vandaag niet scherper geprijsd.De Rotterdammer spreekt zich uit tegen het overmatige consumeergedrag dat Black Friday in de hand werkt. “Eigenlijk willen wij júist de markt verzadigen. Met hoge kwaliteit, vervangbare onderdelen en een duurzaam productieproces gaan producten langer mee. Hoe langer producten meegaan, hoe minder er nieuw gekocht en dus geproduceerd zal worden.”

Ikea, Dille en Kamille en Maium als medestander

Correctbook is een van de weinige bedrijven dat Black Friday de rug toekeert, maar zeker niet de enige. In meubelgigant Ikea vinden zij een medestander. De keten liet vorige week weten niet mee te doen met de hoge kortingen. Het lanceerde een eigen initiatief: Bring Back Friday, waarmee ze klanten vragen gebruikte spullen terug te brengen voor een tweede leven. Van Tol is onder de indruk van de actie: “Duurzaam kopen is stap één, maar uiteindelijk gaat het toch echt om mínder kopen.” Ook Dille en Kamille doet niet aan Black Friday, maar heeft het over Green Friday. In samenwerking met Trees for All plant het bedrijf 1000 m2 nieuw bos in zowel Nederland als in Costa Rica.
Hendrik van Benthem, mede-oprichter van regenjasmerk Maium verwoord zijn Black Friday antipathie in het Parool als volgt: “Wij zijn een klein bedrijf en we zijn tegen korting, want we vinden ons product de prijs waard. We maken waterdichte, modieuze regenjassen die je kunt openritsen en omtoveren tot stijlvolle fietsponcho. We willen het fietsgebruik stimuleren en zijn een duurzaam merk: in al onze jassen is gerecycled plastic verwerkt. Vrijdag gaat onze webshop offline, je kunt de hele dag geen jassen bij ons kopen. Normaal planten we voor elke verkochte jas één boom, maar de hele volgende week planten we voor elke verkochte jas tien bomen. We willen een statement maken: op deze manier kan het ook.”