PFAS in Food Contact Materials (FCM’s) per direct verboden | PromZ

PFAS in Food Contact Materials (FCM’s) per direct verboden

PFAS staat voor poly- en perfluoralkyl stoffen. Dit is een grote familie van chemische stoffen (meer dan 6.000 stoffen). PFAS hebben zeer nuttige chemische en fysische eigenschappen, zoals weerstand tegen vuur en afstoting tegen vuil en water. Om deze reden worden PFAS gebruikt in allerlei consumentenproducten. PFAS zijn controversieel omdat ze gevaarlijk zijn voor de menselijke gezondheid en het milieu.

PFAS kan worden gebruikt in kartonnen en papieren FCM’s, bijvoorbeeld kartonnen pizzadozen of kartonnen containers voor popcorn of frites. De reden voor het gebruik van PFAS in FCM’s van papier en karton zijn de vetafstotende eigenschappen.

Er is geen Europese geharmoniseerde wetgeving voor materialen die in contact komen met levensmiddelen van papier en karton. Denemarken is op dit moment het enige land in de EU dat alle PFAS in voedselverpakkingen heeft verboden.

Nederland verbiedt het gebruik van vier PFAS-stoffen in alle materialen die in contact komen met voedsel vanaf 1 juli 2022, maar “papier en karton” wordt beschouwd als de enige mogelijke FCM die de vier verboden PFAS-stoffen zou kunnen bevatten.

Volgens de recent gepubliceerde wijzigingen in de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen mogen de volgende vier PFAS-stoffen niet worden gebruikt bij de vervaardiging van materialen die met levensmiddelen in contact komen en mogen ze niet als verontreiniging in FCM’s aanwezig zijn.

  • PFOA (Pentadecafluoroctaanzuur)
  • PFOS (Heptadecafluoroctaan-1-sulfonzuur)
  • PFNA (Perfluorononaan-1-oliezuur)
  • PFHxS (perfluorhexaan-1-sulfonzuur en zijn zouten)

Voor meer informatie klik hier.