Plastic tassen in de ban; kansen voor eigen merkdragers | PromZ

Plastic tassen in de ban; kansen voor eigen merkdragers

Negen grote winkelketens werken mee aan een pilot om het aantal plastic tassen terug te dringen. De test is een initiatief van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken en de Raad Nederlandse Detailhandel.

 

De pilot draait in de gemeenten Deventer, Tilburg en Zoetermeer. Merken zouden op deze ontwikkeling kunnen inspringen door een eigen, duurzame en duidelijk herkenbare tas aan consumenten te verstrekken.

De pilot begint op 10 oktober. Bart Smit, Blokker, C&A, Gamma, Hema, Intertoys, Kruidvat, V&D en Zeeman geven dan geen gratis tasjes meer en vragen consumenten een eigen tas mee te nemen. Wil een klant toch een tas, dan betaalt hij een kleine bijdrage.

 

Statiegeld

Zeeman is in Tilburg al begonnen met de verkoop van statiegeldtassen voor een euro. Bij inlevering krijgen klanten hun geld terug, ook als de tas vies of beschadigd is. Zeeman heeft de bedoeling om alle plastic tassen op termijn door deze variant te vervangen. In Nederland gebruiken we bijna 25 miljoen kilo aan plastic tasjes per jaar. Dat staat gelijk aan 260 tasjes per persoon.