Powerbanks: waar moet je op letten? | PromZ
Powerbanks waar moet je op letten

Powerbanks: waar moet je op letten?

Het is een van de populairste promotionele artikelen van dit moment: de powerbank. Maar er is ook kaf onder het koren. Wie alleen op prijs kiest, komt bedrogen uit.

Powerbanks zijn een succes, ook als gadget en relatiegeschenk. Steeds meer consumenten omringen zich
met verschillende mobiele apparaten, van smartphones tot tablets, en van iPods tot navigatie-systemen. In deze tijd van snelle communicatie willen we niets missen. Powerbanks kunnen dan een uitkomst zijn. Het aanbod van powerbanks is overweldigend. Ze zijn er in creditcardformaat, maar er zijn ook – letterlijk – zwaargewichten met een capaciteit van ruim 22.000 mAh. De ene powerbank is vooral geschikt om die laatste twee, drie uur voordat je thuis bent nog even aangehaakt te blijven. De andere externe accu is zo krachtig dat je er een tablet drie keer mee kunt opladen. Sommige powerbanks zijn ook als zaklamp te gebruiken. En er zijn duurzame varianten die op zonne-energie werken. Dat powerbanks krachtige marketingtools kunnen zijn, staat wel vast. Maar waar moet je op letten? Wie tegen een uitzonderlijk lage prijs kan inkopen, loopt grote kans dat de kwaliteit ook navenant is. Er zijn zelfs al consumentenacties geweest voor powerbanks van 2.600 mAh voor 1 euro per stuk. Het gezond verstand zegt dan dat de prestaties zullen achterblijven. En uw bedrijf of merk zijn er niet mee gediend als de powerbank niet doet wat hij belooft. Wie zijn merkwaarden aan een promotioneel product verbindt, doet er goed aan om zich niet alleen door de prijs laten leiden. Vorig jaar waren er berichten over ontplofte powerbanks. Er zijn natuurlijk geen garanties dat er nooit iets misgaat. Maar het is in elk geval verstandig om te checken of de powerbank gecertificeerd is voor de geldende veiligheidsnormen, zoals RoHS en CE. Een gerenommeerde leverancier kan u goed adviseren.

Levensduur

De kwaliteit van de powerbank vertaalt zich ook in hoe vaak er een smartphone of tablet mee kan worden opgeladen. Elke accu heeft een bepaalde levensduur. De capaciteit neemt in die periode af. De optimale werking van een inferieure powerbank neemt alleen veel sneller af. Het is ook goed om te beseffen dat powerbanks meestal niet de vermelde capaciteit volledig leveren. Er gaat altijd wat energie verloren. In de regel kan 70 procent effectief worden overgedragen. Een powerbank van 10.000 mAh levert dan zo’n 7.000 mAh.